tirsdag den 28. august 2007

Fried or deep fried

Efter fire dagen er jeg ved at komme mig over det helt store kulturshok, der rammer første gang vi stifter bekendskab med byen. Lufthavnen er fin og lækker – det samme er toget der fører os ind til det centrale HK og bussen der fører os ud i nærheden af vores hotel de første dage, er sådan set også hel fin. Allerede mens jeg sidder og kigger gennem bussens vinduer, kan jeg godt se, at det her er langt fra noget jeg tidligere har oplevet... Byen er bogstavelig talt bøjet i neon og der er kinesere OVERALT. Ligemeget hvor man kigger, kommer en tur gennem strøget i vildeste rush hour til at ligne den rene gåtur på landet. Det er først da vi forlader bussens gudvelsignede airconditioning, at vi første gang møder HK’s virkelige klima og det føles som at gå ind i en mur! Temperaturen er 30 grader i skyggen, hvilket ikke helt så slemt, men fugtigheden er en dræber. Pt. er fugtigheden mellem 70 og 90, så selv i solskind tager det rigtig lang tid før eventuelle vandpytter fordamper fra fortorvet. Man kommer lynhurtigt til at svede, bare man går en tur ned af fortorvet og den kølige air’con fra de åbne butiksdøre virker som en magnet – men det er sikkert også hensigten.
Modsat får den ikke for lidt inde diverse butikker og centre. Som Steven så kløgtigt beskriver det, er det som at træde ind et køleskab. Jeg har flere gange siddet og frosset indenfor, fordi jeg ikke lige har vænnet mig til tanken om at have en langærmet trøje med til når man går indenfor.

Hotellet er en crappy beboelsesejendom, der ligger på selve Hong Kong Island, dvs. Rimelig centralt. Hele bygningen (dvs. ca. 16-17 etager) er omgivet af et stillads – af bambus! Vi har dog fundet ud af, at det er måden at gøre tingene på hernede, og de har ingen problemer med at hegne selv de højeste bygninger ind i til bambus, hvis det trænger – tvivler på arbejdstilsynet havde godkend den derhjemme. Værelserne vi bor på er små men rimelige anstændige – faktisk får vi ”havudsigt” til sidst, eller nærmere udsigt til bygningerne på den anden side af bugten, men det er faktisk også ret cool.
Første dag i HK vil vi ud og se hvad byen har at byde på. Vi ser i vores guidebog at der er et sted, der hedder Mong Kok, hvor der er masser af markeder osv. Jeg har senere fundet ud af, at Monk Kok er det tættest befolkede område i verden. En person pr. kvadrattomme! Kort sagt, hvis vi så mange kinesere den første dag, så er der nok dobbelt så mange i denne bydel. Vind er der intet af, bygningerne er så høje at vindenen ikke kan trænge igennem, så temperaturen og fugtigheden er endnu værre – lige noget til at slå to blegfede danskere ud af kurs. Det lykkes dog os at få set noget af området med at masse markedspladser o.lign. Hen imod aftenene stifter vi for sørste gang bekendtskab med HK’s skyline, og det er et syn man sent vil glemme. Alle de store bygninger har lys på og kl. 20 hver aften kører de et lysshow, hvor alle de store bygninger på begge sider af bugten deltager med store projektører, grønne lasers og masser af farver. Jeg har taget en del billeder som bliver uploaded snartest, men stor det skal opleves før man forstår , hvilken skala der er i. Virkelig vildt.

De næste par dage bruger vi på, at få et generelt indtryk af byen. Vi ser de gigantiske højhuse, den gigantiske undergrundbane, der aldrig er forsinket, og alle gaderne med masser af mennesker og handlene i forskellige butikker. Generelt har vi ikke set så meget billigt elektronik endnu, men tøj og sko er ret billigt. Man kan let spare to-trehundrede kr. på et par sko + valutaforskellen. Jeg har kigget lidt efter en ny tlf., der skal erstatte den gamle 3310 jeg render rundt med efter min egen mobil brød ned dagen før afrejse, men indtil videre har jeg ikke fundet nogle gode handler.

Vi får også set Victoria Peak, der er bjerget, HK central slutter op til. Der går et gammelt tog derop, men køen var super lang da vi ankom, så vi hanvde egentlig opgivet at tage derop, da en super ivrig taxachaufør tilbyder os at han vil kører os derop for næsten de samme penge. Fra toppen af bjerget har du udsigt til hele HK by, dvs. en fantastisk udsigt! Jeg tager derop igen en dag hvor vi kan fange lysshowet, for det må virkelig være et flot syn fra toppen. Selvfølgelig skal jeg nok huske at tage nogle billeder, hvilket jeg ikke fik gjort denne gang.

Vi har også smagt lidt på HK’s byliv selvom det ikke er det helt store. I HK er der en område der hedder Lan Kwai Fong, hviket kan sammenlignes med Jomfru Ane Gade i Ålborg. Der er fest hele natten og det er der man går hen, hvis man er udlænding i HK. Jarl og jeg tog derned med en anden dansker vi tilfældigvis mødte på vores hotel og som også skal studere hernede. Lan Kwai Fong er stedet folk går amok, selvom det er mindst de samme priser som herhjemme. Der er masser af udlændinge, men ikke så mange lokale kinesere. Det er helt sikkert et sted vi kommer til at se igen, men vi har også en ambition om at finde nogle af de lokale steder, hvor der ikke normalt kommer udlændinge, så vi kan få et indtryk af den lokale kultur.

Ellers er det dagen før vi flytter ud på CityU og forhåbentlig stifter bekendtskab med nogle af de lokale ’nesere’ og de andre udvekslingsstuderende. Så bliver det spændende, hvad de og universitetet har at byde på...

søndag den 26. august 2007

Begyndelsen - farvel DK...

Første indlæg i den, til formålet oprettede blog. Så må vi jo se om det der blog-helvede er så smart som man hører på studiet. Foråbentlig kan det måske spare nogle for nogle spam-agtige mails om, hvor vild og fed en eller anden by på den anden side af jordkloden er...

Faktisk er det lidt snyd at kalde dette indlæg for begyndelsen, for det er faktisk fjerdedagen på mit indtil videre ret vilde HK-eventyr. Jeg får nok også problemer med at beskrive denne by med ord, for det skal opleves! Den er en by fyldt med modsætninger, og vel og mærke de modsatte modsætninger i forhold til dem, som præger vores egen dejlige lille og flade Kjøbenhavn.

Jeg vil alligevel prøve om jeg ikke nogenlunde kan genskabe, hvad der er sket frem til det her punkt, hvor det er dagen før vi flytter ud på City University of Hong Kong og forhåbentlig får at se en anden side af denne sindsyge by.

Jeg tror ikke helt jeg havde fuldt ud forstået konsekvenserne ved at tage afsted, da jeg skrev Hong Kong på ansøgningen til udveksling. Især må jeg indrømme at de sidste dage sammen med Nynne, vidende at jeg skal undvære min kæreste de næste fire måneder, bestemt ikke er de letteste jeg har prøvet. Og jeg tror egentlig først det var dagen før afrejse - midt i pakkeriet - det gik op for mig, hvad jeg egentlig havde gang i.

Nå, men planen er, at Jarl, som læser HA(psyk) og også skal studere på CityU, og jeg tager via London til HK fire dag før vi kan indlogere os på skolen, for at lege turister i ligesom finde ud af byen er for en størrelse. Ud over det har vi ca. 12 timer i London, på en kold regnvejrsdag selvfølgelig, hvor vi vandrer rundt og ser nogle tilfældige seværdigheder og butikker. I London er vi rimelig meget ovenpå - ingen af os har været der før, men vi finder rimelig let rundt uden kort, med lidt logisk sans og snilde. Dette ændrer sig når vi kommer til HK...

Selve flyveturen er der ikke så meget at skrive hjem om. Under landingen ser vi for første gang silluetterne at den by vi skal leve i de næste 4 måneder gemt i dis - eller måske nærmere bare smog.